Bore-out (Onderbelasting)

Bore-out is een nieuwe term voor een verschijnsel dat al vele jaren bestaat, namelijk onderbelasting.
Bij werkdruk denken we vaak aan een te hoge werkdruk, maar ook een lage werkdruk kan tot stressklachten leiden. Bij onderbelasting hebben werknemers te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting), dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting). Wanneer de verveling dagelijks toeslaat en gebrek aan uitdaging en desinteresse ervoor zorgen dat je het liefst thuis zou blijven, dan is onderbelasting een serieus probleem geworden.
De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out.
Verveling: vijftien procent van de werknemers verveelt zich (volgens intermediair/TNO). Nietsdoen levert net zoveel stress op als te veel moeten verzetten. Moeheid, irritatie en lusteloosheid slaan toe: symptomen van een bore-out. Werknemers met een boreā€“out voelen zich vaak gedemotiveerd, moe, lusteloos en onzeker. Onvoldoende belaste medewerkers zijn geagiteerd, moe en depressief en onderbelasting verhoogt de kans op ziekte en verzuim.

Arbeidsrisico: 
Werkdruk en -stress

Selecteer in de tabel een Oplossing om te bekijken, of maak een selectie voor een printervriendelijke versie of om als PDF op te slaan.

RisicoOplossing WerkgeverOplossing Werknemer
Bore-out (Onderbelasting)
Werkgever: diverse vormen van werkdruk en -stress
Werknemer: diverse vormen van werkdruk en -stress
randomness